a

Facebook

Twitter

Linkedin

Copyright 2018 Caglar Law Firm P.C.

646-930-2077

Call us for legal consultation

Facebook

Twitter

Linkedin

Search
Menu
 

E-2 yatırımcı vizesi ile Amerika ya nasıl gelinir?

Caglar Law Firm P.C. > BLOG  > E-2 yatırımcı vizesi ile Amerika ya nasıl gelinir?

E-2 yatırımcı vizesi ile Amerika ya nasıl gelinir?

E-2 yatırımcı vizesi Amerikanın kendisi ile ticaret antlaşması olan ülke vatandaşlarına Amerika da önemli oranlarda yatırım yapmaları kaydıyla onlara sağladığı vize türüdür. Amerikada öğrenci olmanız mümkün değilse veya size sponsor olacak bir işveren yada Amerikan vatandaşı çocuk, eş, anne-baba gibi yakın aile bireyleri de yoksa E-2 vizesi sizin Amerikaya yerlesmeniz için bir çözüm olabilir.
Üstelik diğer vize türlerinin aksine E-2 vize katagorisinde verilecek vize sayısı yıllık bir kotaya dahil edilmemiştir ayrıca yatırımcının eğitim seviyesinin belli bir düzeyde olması veya dil bilmesi de beklenmiyor.

Başvuru şartları şu şekildedir:

ABD ile ticari bir antlaşmanın varlığı
E-2 yatırımcısının vatandaşı olduğu ülkenin ABD ile ticaret anlaşması olması gerekir. Türkiye bu anlaşmaya taraf olduğu için Türk vatandaşlarının E-2 vizesine basvurmasinda hiç bir sakınca yoktur.
Önemli miktarda yatırım
E-2 vizesinin en büyük şartı önemli bir miktarda paranın yatırılmış olması gerekir kanun da “onemli miktarda yatirim” dan rakam olarak ne kadar bir para kastedildiği belirtilmemiştir fakat teamül ve uygulamalara göre $100 bin dolar ve üzerindeki meblağların bu şartı karsilayabilecegini söyleyebiliriz.
Yatırım marjinal (sınırsal) olmamalıdır
Yapılacak yatırım sonunda elde edilecek gelirin sadece yatırımcının kendisini ve aile fertlerini geçindirmenin ötesinde bir kar elde etmesi veya edecek olması gerekir.
Bir başka ifade ile eğer yatırım yapılan iş veya ticaret, yatırımcının kendisini ve ailesinin geçimini sağlamakla kalmayıp onun üstünde bir gelir getiriyor veya getirecekse o zaman bu E-2 vize şartı yerine getirilmiş demektir.
Yatırımcının yatırım üzerinde kontrolü
Yatırımcının E2 vize statüsü altında Amerika da bulunuş amacı sadece yatırım yaptığı işi kontrol ederek ticari işletmesinin geliştirilmesi ve yönetilmesi doğrultusunda olmalıdır.
Yatırımcı bu amaç doğrultusunda hareket edeceğini yeni bir ticari işletme kurarak veya mevcut bir ticari işletmenin en az %50 sine ortak olduğunu veya şirket içerisinde yönetici konumunda bulunduğunu göstererek kanıtlamış olur.

Yatırım aktif bir yatırım olmalıdır
Yatırım mutlaka aktif olmalıdır. Pasif yatırımlar yapmakla örneğin sadece ev, arsa, hisse senedi alarak veya bankaya para yatırarak E-2 vizesi alınamaz. Zaten dikkat edilirse böyle bir vizenin ortaya çıkış felsefesi yatırımcıların Amerikaya çekilerek gelir getirici, istihdam edici işler oluşturulmak suretiyle ekonomiye canlılık getirilmesidir yoksa satinan alınan evin veya bankada duran paranın yatırımcının kendisinden başka kimseye gerçek anlamda pek de bir katkısı yoktur.
Aslında yukarıda değindiğimiz yatırımın marjinal olmaması da bu amaca hizmet eder yani yatırım yapılan iş yatırımcı ve ailesinin geçimini sağlamanın da ötesinde ekonomiye bir katkı yapacaksa, istihdam alanları oluşturacaksa o zaman E-2 den beklenen gayeler gerçekleştirilmiş olur. Burada yeri gelmişken hemen söyleyelim E-2 vizesi kapsamında yatırımcının ne kadar kişiye iş sağlayacağı noktasında kanunen belirlenmiş bir rakam yoktur fakat yapılacak yatırımın türüne ve büyüklüğüne göre ileride en azından yeni istihdam veya istihdamlar oluşturmayı hedeflemesi gerekir.
Yatırımcıya ek olarak bu vizeden yararlananlar
Yatırımcıya ek olarak eşi ve 21 yaşın altındaki evlenmemiş çocukları da milliyetlerine bakilmaksisizn yatırımcıya bağlı olarak vizelerini alabilirler. E-2 vizesi sahibinin eşleri çalışma izni için başvurusu yapıp Amerika’da istedikleri işyerinde çalışabilirler. Çocuklar da Amerikada istedikleri yerde eğitimlerine devam edebilirler. Eşler evli kaldığı müddetçe ve yatırımcının da vize statüsü devam ettiği sürece yatırımcı eşinin bağlı E-2 vize statüsü süresiz olarak devam eder yalnız çocuklar bu vizeyi ancak 21 yaşına kadar koruyabilirler.
Bu arada eşinin aksine bir yatırımcı ancak kendi yatırım yaptığı işte çalışabilir onun dışında başka bir yerde çalışması yasaktır. E-2 vize sahipleri Amerika’da bulundukları sürece araba, ev veya diğer gayrimenkuller satın almalarında hiç bir sakınca yoktur.
Ayrıca E-2 yatırımcısı işletmesinin çapına göre ihtiyaç duyduğu sayıda yönetici pozisyonun da ki işçilerini E-2 çalışanı olarak da Amerikaya getirebilir.
E-2 vize süresi
E-2 vizesi genel olarak 5 sene için verilir ve E-2 vizesi sahibine Amerikaya girişi esnasında en fazla 2 sene ABD’de kalma izni verilir. Bu sürenin uzatılması için başvuru yapılabilir ve her bir başvuruda vize 2 sene daha uzatılır. Yatırımcının vize uzatma talebinde herhangi bir limit yoktur. E-2 vize şartları korunduğu müddetçe E2 vizesi sınırsız uzatılabilir.
E-2 vize sahibi Amerika dışına yaptığı seyahatler sonrasında tekrar Amerikaya döndüğünde Amerikada kalma süresi otomatik 2 sene olarak yenilenir.

E-2 vizesi yatırımı esas aldığından yatırım yapılacak ticari işletme kurulumunun ve ilgili evrakların, hisse devir sözleşmelerinin, iş planlarının çok titiz bir şekilde hazırlanması gerekmektedir bu kadar teknik yapısı olan bir vizenin hazırlanması için mutlaka bir avukatla çalışmanızı tavsiye ederim.
Siz de E-2 vizesi ile ABD’ ye gelmeyi düşünüyorsanız lütfen hukuk büromuzla irtibata geçin.
Avukat Metin Çağlar/ Amerika göçmenlik hukuku makaleleri