a

Facebook

Twitter

Linkedin

Copyright 2018 Caglar Law Firm P.C.

646-930-2077

Call us for legal consultation

Facebook

Twitter

Linkedin

Search
Menu
 

Nisanli (K-1) Vizesi Nedir?

Caglar Law Firm P.C. > BLOG  > Nisanli (K-1) Vizesi Nedir?

Nisanli (K-1) Vizesi Nedir?

Nişanlı vizesi (K vizesi) bir Amerikan vatandaşı ile nişanlanan ve Amerikaya nişanlısı ile evlenmek ve yerleşmek için gelenlere verilen bir vize türüdür.

Nişanlı vizesi için gereken ilk şart Amerikan vatandaşı ile nişanlısının vize başvurusu yapmadan önceki son iki yılda birbirleriyle tanisiyor olmaları gerekmektedir ancak bunun iki istisnası var:

1- Eğer nisanlilardan herhangi birinin kültürüne, örf adet ve geleneklerine veya dini inanışlarına göre nişanlanmadan önce tanışma mümkün değil ve tasvip edilmiyorsa
2- Böyle bir şart nişanlılar için aşırı derecede bir zorluk oluşturacaksa o zaman önceden tanışma şartı aranmaz.
Daha önce tanışıyor olma şartı değişik yollardan ispatlanabilir örneğin nisanli çiftlerin telefon görüşmeleri ve faturaları, birlikte çekilmiş fotoğrafları, uçak biletleri, aile ve arkadaşları ile birlikte çekilmiş fotoğrafları, nisan yüzüğü, evlilik niyetiyle yapılan harcamaların faturaları, aralarındaki iletişimi gösteren posta, e- posta, tebrik kartları, düğün planları. vs. örnek gösterilebilir.

Nişanlı vizesinin diğer bir şartı da nişanlı şahsın Amerikaya geldikten sonra Amerikan vatandaşı nişanlısı ile 90 gün içinde evlenmesi gerektiğidir.

Nişanlı vizesi süreci su şekilde cereyan etmektedir;Metin Caglar Immigration Lawyer

Ilk etapta Amerikan vatandaşı yabancı nişanlısı adına Amerikan Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu’na (USCIS) nişanlı vize başvurusu yapar (Form I-129F). Bu işlem su aralar 3 ila 5 ay arasında sonuclanmaktadir. K1 vizesi için başvuran nişanlının 21 yaşından küçük ve evli olmayan çocukları için de K2 vizesine müracaat edebilir. Bu durumda her bir K vizesi için ayrı başvurulması ve ayrı vize başvuru ücreti ödenmesi gerekmektedir.
Amerikan Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu (USCIS) başvuruyu onayladıktan sonra dosyayı yabancı nisanlinin bulunduğu yerdeki Amerikan konsolosluğuna veya elçiliğine gönderir ve aynı zamanda Amerikan vatandaşı nişanlı mektupla bu işlemden haberdar edilir daha sonra ise yabancı nişanlı konsolusluga vize mülakatına çağrılır buraya nişanlılar beraber gidecekleri gibi yalnızca yabancı nisanlida gidebilir.
Nişanlı konsolosluğa diğer dokümanların yanısıra, doğum belgesi, fotoğraflar, sağlık raporu, 16 yaşından itibaren yaşadığı yerlerden alacağı polis belgelerini vs. ibraz eder.
Ayrıca ABD vatandaşının, nişanlısını evlendikten sonra ekonomik olarak destekleyebilecek kadar ekonomik gücünün (federal asgari geçim sınırının %125’inden daha fazlasını) bulunduğuna dair belgelerin de ibraz edilmesi gerekmektedir.

Konsoloslukta ki mulakkatta daha çok böyle bir ilişkinin gerçek olup olmadığı üzerinde durulur nişanlılar burada ne kadar dürüst olurlarsa bundan sonraki işlemleri o kadar kolay olur.
Eğer konsolosluk başvuruyu onaylarsa yabancı nişanlıya K-1 nişanlı vizesi verilir ve yabancı nişanlı bu vize ile ABD’ ye giriş yapar ve nişanlılar bu tarihten itibaren 90 gün içerisinde evlenmek zorundadırlar eğer evlilik olmazsa yabancı nişanlı Amerikayı terk etmelidir.
Evlilik gerçekleştikten sonraki aşamada ise yabancı nisanlinin K-1 vize statüsünden kalıcı green card (yeşil kart) statüsüne geçebilmesi için başvuruda bulunulur (Form I-485, Adjustment of Status). Bu başvurusu sonrasında green card gelmesi için bekleme süresi yaklaşık 5 aydır. Bekleme süresinde yabancı nişanlınin çalışabilmesi (Employment Authorization Document “EAD”) ve seyahat edebilmesi (Advance Parole “AP”) içinde başvurabilir. Bu iki izin de genellikle 2-3 ay içinde verilmektedir.
Yabancı eşe ilk etapta şartlı iki yıl green card verilir bu 2 yılın dolmasından 90 gün önce tekrar USCIS’a müracat edilerek şartın kaldırılması talep edilir eğer evlilik gerçek ve de devam ediyorsa şart kaldırılır ve eşe 10 yıllık normal green card verilir ve es bu süre bitmeden ayrıca Amerikan vatandaşlığına geçmek içinde müracaat edebilir.
Bu vizeye uygunlugunuz ve diğer ayrıntılar için lütfen bizimle irtibata geçiniz.

Published by Metin Caglar, Esq. / Amerikan Göçmenlik Hukuku Makaleleri