L-1 Şirketlerarasi Transfer Vizeleri Nedir?
L-1 vizesi hem yurtdışında hemde Amerikada faaliyet gösteren şirketlerin yurtdışı ofislerinden vasıflı çalışanlarını Amerika da ki şirketlerine transfer etmelerine olanak sağlayan bir vize çesididir.
L-1 vizesi de kendi arasında ikiye ayrılır L-1A dediğimiz işletmeci, yönetici veya müdür transfer vizesi ve L-1B şirketlerarası uzman transferi vizesi.
L-1A işletmeci, yönetici veya müdür transfer vizesi (manager/executives)
L-1A vizesi yurtdışındaki şirket de işletmeci, müdür veya yönetici vasfinda çalışanların bu şirketin Amerika’daki bağlı şirket, kardeş şirket, şube ya da ana şirketine transfer edilmelerine (Affiliate, subsidiary, branch or parent of the foreign entity) olanak sağlayan bir vize türüdür.Bu vize aynı zamanda Amerika da ofisi bulunmayan şirketlerin Amerikaya acilmalarina, hizmetlerini ve ürünlerini Amerikada tanitmalarina ve büyümelerine ve bu amaçla işletmecisi, müdürü veya yöneticisini şube açmak üzere Amerikaya göndermesine de olanak sağlar.
L-1A vizesine hak kazanmak için işveren ve işçide olması gereken şartlar nelerdir?
Öncelikle ABD’ deki işveren şirketin yurtdışı şirket ile ana şirket, şube, yan kuruluş, kardeş şirket gibi bir bağı bulunmalıdır. Bu tur şirketler kar amaçlı şirketler olabileceği gibi, kar amacı gütmeyen (non-profit) kamuya faydalı kuruluşlar, hayır kurumları veya dini şirketlerde olabilir.
Ayrıca işveren şirket L-1 vize sahibinin Amerika da oturum süresince su anda veya gelecekte ABD’de veya en az bir başka ülkede direkt veya ilgili kurumla bağlantılı olarak sistematik, düzenli ve sürekli mal veya hizmet bağlamında iş yapıyor veya yapacak olması.Yani ortada gerçek bir ticari akışın olması lazım sadece temsilcilik veya irtibat bürosu şeklinde çalışan bir şube bu vizeye hak kazanmaz.
İşçi ise Amerikaya girmeden son üç yıl içinde ilgili kurumun yurtdışı merkezinde bir yıldır çalışıyor olması ve Amerikada ki bağlı kuruma işletmeci, müdür veya yönetici pozisyonunda gelmek durumunda olmalıdır.
Amerikada yeni ofis veya ofisler açmak için işletmeci, yönetici, veya müdür transferi
Yabancı şirket Amerikaya yeni bir ofisin açılması için işletmeci, yönetici, veya müdür pozisyonundaki bir çalışanını L-1 vizesi alarak göndermek istemesi halinde ayrıca su şartlar aranır:
Yeni ofisin kurulması için fiziki şartların yerine getirilmiş olması yani şirketin yeni ofisi sağlamış ve teminat altına almış olması gerekmektedir. Ayrıca, şirketlerarası transfer edilecek işci son üç yılın bir yılını yurtdışı şirkette kesintisiz olarak müdür, idareci veya yönetici kapasitesinde çalışmış olarak geçirmelidir.
Buna ilaveten, Amerikada ki yeni ofis, söz konusu müdür, idareci veya yönetici ya da uzmanlaşmış bilgi sahibi vasfindaki çalışanını başvuru tarihinden itibaren bir yıl içinde mali olarak destekleyebilecek finansal yeterlilikte olmalıdır.
L-1A vize kalma süresi
L-1A vizesi ilk etapta en fazla üç yıl için verilmektedir. Bu süre Amerikaya yeni bir ofis açmak için giriş yapan kalifiye çalışanlar için 1 yıldır. Daha sonra iki yıllık süreler halinde vizeyi uzatmak mümkündür. Fakat L-1 vizesi çalışanı Amerikada toplamda 7 yıldan fazla kalamaz. Ancak L-1 vizelerinin en büyük avantajı şartlar sağlandığı takdirde Green Card (yeşil kart) alma yolununda açık olmasıdır (dual intent visa).
L-1A vize sahipleri Amerika ya eşini ve 21 yaşının altındaki evli olmayan çocuklarını da getirebilirler. Aile üyeleri L-2 bağlı vizesi altında oturum hakkı kazanırlar. L-1A çalışanının eşi çalışma izni için başvurabilir ve onaylandığı takdirde Amerikanın herhangi bir yerinde part time veya full time çalışabilirler. L-1A vize sahibi ise ayrıca çalışma iznine başvurmasına gerek yoktur çünki bu vize zaten Amerika da işletmeci, yönetici veya müdür kapsamında çalışmasını esas alır ve L-1A sahibi ancak kendisini transfer eden şirkette çalışabilir.
Çocukların çalışma vizesi için başvuru hakları yoktur fakat bunlar öğrenci vizesine müracaat etmeden Amerikada istedikleri eğitim kurumlarinda öğrenim görebilirler.
L-1B Şirketler arası uzman transferi vizesi
Bu vize Amerika da ki işveren şirketin ofisine veya ofislerinden birine, yurtdışındaki başka bir bağlı ofisinden alanında uzman olan çalışanlarını ( workers with specialized knowledge ) transfer etmesine imkan tanır. Tıpkı L-1A vizesinde olduğu gibi bu vizede Amerikada bir ofis veya şubesi bulunmayan şirketin ofis veya şube açmak üzere bir uzman göndermesine de olanak sağlar.
L-1B vizesine hak kazanmak için işveren ve iscide olması gereken şartlar nelerdir?
Yukarıda L1-A için gerekli olan şartların aynısı L-1B vizesi içinde geçerlidir.
L-1B vize kalma süresi
Ilk başlangıçta L-1B uzman çalışanına 3 yıl için vize verilir. Bu süre Amerikaya yeni bir ofis açmak için gelen uzman çalışanlar için 1 yıldır. Tüm L-1B sahibi çalışanlarının kalma süreleri her iki yılda bir uzatılabilir ancak bu uzatma süresi en fazla beş yıl için olabilir.Fakat yukarıda L-1A için belirttiğimiz gibi bu vize türüde eğer şartlar sağlanırsa Green Card’a başvuru hakkını da verir.
Ayrıca transfer edilen uzman çalışan ülkeye eşini ve 21 yaşından küçük çocuklarını da getirebilir. Bunlar L-2 bağlı vizesi kapsamında vizelerini alırlar. Tıpkı L-1A vizesinde olduğu gibi L-1B vize sahibinin eşi çalışma iznine başvurabilir ve onaylandığı takdirde Amerika da istedikleri bir işyerinde çalışabilirler. L-1B vize sahibinin kendisi ise ancak vize için başvuran işverenin işyerinde ve başvuruda belirtilen kapasitede yani uzman olarak çalışabilirler.
Yine çocuklar aynen L-1A vizesinde olduğu gibi Amerikada istedikleri eğitim kurumunda öğrenim görebilirler.
Her iki vize türü olan L-1A ve L-1B vizelerinde vize sahipleri transfer edilen şirketler de çalışırken ayrıca izin almaksızın aynı zamanda akedemik bir kurum da öğrenime de devam edebilirler.
L-1 vizeleri hem Amerika daki bağlı şirketi hem yabancı şirketi hem de transfer edilecek çalışanların durumlarını ayrı ayrı ilgilendirdiginden bu şirketlere ve çalışanlara ait bilgi ve belgelerin çok dikatli ve detaylı bir şekilde hazırlanması gerekmektedir bu konuda mutlaka bir avukat ile çalışmanızı tavsiye ederim.
Siz de L-1A veya L-1B vizeleriyle Amerikaya yerleşmeyi düşünüyorsanız lütfen bizimle irtibata geçmekten çekinmeyiniz.
Avukat Metin Çağlar Amerika Göçmenlik Hukuku Makaleleri